10 Kasım 2008 Pazartesi

modüler aritmetik ile hatun kaldırmak

her şey soğumaya meyilli bir eylül akşamında başlamıştı. öylece girmiştim msne. bilemiyordum hayatımın değişim eğrisinde bir kırılma olacağını. işte o geldi, o dediğime bakarak hatun sanmayın, bildiğin saptı işte. ama her üç lafın iki virgül onikisi hatun olunca insan zaman harcayabiliyordu böyle biriyle. bir de üstüne laf cambazlığı gelince arkadaş oluyorduk işte. zamanla anlattıkları cidden ilgi çekici görünmeye başlamıştı.(bildiğin pornoydu lan işte) işte o günler demişti ilk defa "sözlükten 3 hatun kaldırdım hocu" diye bir şey. vay be demiştim içimden, sonuçta yeni tanışmışız, şimdiden bütün bilgilerimi eylemsel olarak göstermeye niyetim yoktu ama gerçekten etkilenmiştim.

hayat normal devam ediyordu oysa, yine bir gün girdim msne.(önceki paragrafta msne girip, bir bok yapmadığım dikkat ettiyseniz. liste boş hocu) sonra çıktım. sözlükte yine o vardı. bir mesaj attım, 15 dakika kadar cevap gelmedi. sonra gelen cevapta da "hatuna asılıyordum" diye duran not olayı açıklamıştı. zirve planları falan yapıldı işte, sonra da zirve.

zirveye yeni gelenler, uzun zamandır görüşemeyenler falan işte. sonra geldi bu arkadaş "sözlükten 1 hatun kaldırdım" dedi. aslında ilgimi çekmiyordu artık bu muhabbetler ama aylar öncesinden gelen 3 hatun bilgisiyle bu bilgi çelişiyordu. ortamda yeni hatunlar var, onlara şirin görünmek için yapıyordu diye düşünmedim bile, çünkü böyle bir düşünce ipnelik sayılabilirdi hem de gizli. o yüzden kendi teorimi ürettim hemen.

sözlükte üç ay takılan bir sap 3 hatun kaldırıyorsa, aynı sap sonraki 15 ayda kaç hatun kaldırabilirdi.(mod=4)

işte bu parantez içlerini okumamak yakmıştı beni. adam doğruyu söylüyordu özünde. aynı performans ile 15 ayda toplam 45 hatun kaldırmıştı ama o parantez içi notunu formüle uygulayınca; 45~1 (mod 4) olduğunu tamamen unutmuştum.

her şey bu kadar basitti oysa ki, hayat daha yaşanır bir yerdi hatta.
 
eXTReMe Tracker